Skip to content

Sports Gallery

Начало Новини Последни новини
Последни новини Е-мейл
Автор Администратор   
26 юли 2017

Световният шампион Христо Маринов е новият шеф на Българската федерация по борба ! 
  Пример
 Валентин Йорданов се оттегли от президентския пост на Българската федерация по борба. Олимпийският шампион, 7-кратен световен и 7 пъти европейски първенец си направи самоотвод на отчетно-изборното събрание в Русе.
Той бе начело на централата 19 години. Валентин Йорданов остава почетен президент на федерацията.
Легендата на борбата бе наследен на поста от световния и европейски шампион в класическия стил Христо Маринов. 29-годишният старозагорец получи гласовете на 73 делегати от общо 85.
Претенденти за мястото бяха още Валентин Райчев, който си направи самоотвод и ще бъде генерален секретар на БФ Борба, както и Георги Мърков и Димитър Джамов, получили съответно 6 и 4 гласа.
Желаем успех на новото ръководство !

 Световното първенсто по плуване на 25м басейн в Уиндзор 2016
 
 С нов национален рекорд приключи българското участие за вторият ден на световното първенсто по плуване на 25м басейн в Уиндзор, Канада.
Нина Рангелова завърши на 35то място от 127 участника в дисциплината 100 м св. стил с време от 55:06 сек.
 
Антъни Иванов завърши на 29то място от 86 участника в дисциплината 100 м бътерфлай с време от 52:71 сек. Постижението е и рекорд на дисциплината при младежите и при мъжете.
  Пример
Надпреварата продължава и утре, като от българите ще стартира само Нина Рангелова в дисциплината 100 м съчетано плуване.
 

 Сребро за Петя Делчева от световното за кадети по борба
 
 Петя Делчева донесе единствения медал за България от световното за кадетки в Грузия.
Тя спечели сребро в кат. до 38 кг, като на финала отстъпи пред индийката Маниша с 4: 5.
Националката започна с категорична победа с туш срещу Блинкушкая (Беларус), а на полуфинала срази Надя Мохамед (Египет) с 8: 0.Кадетите на България и в двата стила не успяха да спечелят медал.

 Михаил Ганев прекратява кариерата си, обяви старши треньорът
 

Михаил Ганев прекратява състезателната си кариера, обяви старши треньорът на националния отбор по свободна борба Валентин Райчев на летище София.
На олимпиадата в Рио световният шампион от 2010 г. не успя да стигне до отличие в категория до 86 кг. Преди това той дълго бе преследван от контузии.
„Тежкият“ Димитър Кумчев очаквано спира активната си спортна дейност. От началото на сезона той съчетаваше треньорската работа в юношеския национален отбор и състезателната кариера. Все пак асеновградчанинът обяви, че ще се бори само на клубно ниво.
Последната голяма надпревара за момчетата ще е световното за неолимпийските дисциплини в Будапеща (Унгария) през декември.
А за своето бъдеще на треньорския пост Валентин Райчев заяви, че предстои управителният съвет на федерацията да решава.


 Денислав Иванов спечели

Европейската купа в Прага

 

 Големият талант на българското джудо Денислав Иванов спечели турнира за Европейската купа при юношите в Прага, Чехия. На финала в категория до 60 кг състезателят на Левски и на треньора Емил Дамянов победи Тофиг Мамадов от Азербайджан, съобщава Агенция Фокус.
Сблъсъкът им беше повторение на финала на световното първенство през 2015 година, завършило отново с победа за българския джудист.
В турнира участваха още двама българи - Никола Гълъбов в категория до 55 кг и Петър Дамянов (до 66 кг), които приключиха след две срещи в категориите си.


 Единадесет национални

рекорда на Антъни Иванов на

Европейското по плуване

 Текст : Василен Димитров

 Антъни Иванов с личната си треньорка Роза Георгиева

Единадесет национални рекорда (5 от тях за мъже) в рамките на едно първенство. Това си е също рекорд за родното плуване. Друг почти сигурно не го е постигал. При това на европейско първенство. В рамките на 4 дни. Направи го Антъни Иванов на приключилото европейско първенство за младежи и девойки в Унгария. При мъжете поправките са му на 50 м бътерфлай - два пъти, 100 м бътерфлай - два пъти, и 200 м бътерфлай - един път. Активът е удвоен при младежите, а добавката е на 100 м св. стил.
Интересна е статистиката за броя на рекордите на Антъни Иванов от началото на годината. Може да ни каже:)
И пак поздравления на Антъни и треньорката му Роза Георгиева. Поздравления и за останалите български плувци за раздаването им. На тренерите също! 


 Антъни Иванов със златен медал

от международния турнир "Мултинейшън"

Пример

 

  Пример

 

  Пример

 

 Турнирът „Мултинейшънс”, чието организиране беше възложено на БФПС през 2015 година по време на конгреса на ЛЕН във Виена се проведе на басейн „Спартак” в София на 2-ри и 3- ти април 2016 г. Държавите участници бяха: Кипър, Гърция, Турция, Бразилия, Украйна, Израел, Полша, Чехия, Австрия, Словения, Швейцария и България. Право на участие имаха състезатели юноши 17-18 годишни и девойки 16-17 годишни.

 Златен, два сребърни и бронзов медал завоюваха българските плувци в първия ден на международното състезание.  Серията от медали стартира Диана Иванова с бронз на 100 м св. стил с време 58:24, а след това със сребро на 50 м св. стил с 26.43 (нов национален рекорд за девойки). Антъни Иванов пък взе сребро на 50 м бътерфлай с време 24:82 и злато на 200 м бътерфлай с време 1:59.40. С резултата си на 200 м бътерфлай Антъни подобри националните рекорди за мъже и за младежи в дисциплината и на "Мултинейшън".Още два медала завоюваха плувците ни във втория ден :

Антъни Иванов взе сребърен медал на 100 м бътерфлай с време 53.86 сек., с което постави два национални рекорди за мъже и за младежи. Диана Петкова пък взе бронз на 100 м бруст с време 1:13.80. Щафетата ни на 4х100 м св. стил в състав Антъни Иванов, Калоян Николов, Виктор Николов, Стоичко Стоицов постави национален рекорд за младежи с време 3:31.56 мин. Първият пост в щафетата Антъни Иванов даде време 51.68 сек., което пък е национален рекорд за младежи.

В крайното класиране на състезателите по точките на ФИНА Антъни Иванов се нареди на трето място с 814 точки от 200 м бътерфлай. Първи стана Кристофер Ротбауер (Австрия) с 824 т. от 200 м бруст, а втори Сергей Шевцов (Украйна) с 818 т. от 100 м св. стил. При жените: Марина Колесникова (Украйна) 806 т. 100 м гръб, Барбора Семанова (Чехия) 798 т от 200 м св. стил, Каролине Пилхач (Австрия) 786 т от 100 м гръб.

В генералното класиране на турнира купата взе Бразилия с 425 т. втори останаха Полща с 402 т., а трети Украйна с 378 т.


 Сребро за Йоан Димитров в Русе

 Йоан Димитров взе сребро на европейското до 23 г. в Русе. На финала в кат. до 85 кг на класическия стил българинът отстъпи пред унгареца Цилваши с 0: 6.
Това е и първо отличие за борците ни от шампионата досега.
И двамата ни представители за бронза днес загубиха малките финали и останаха пети.
В кат. до 66 кг Симеон Дариуш падна с 0: 6 от сърбина Мате Немеш, чийто треньор е българинът Стоян Добрев.
А ПРИ 75-килограмовите Росиан Дермански отстъпи пред поляка Климек с 1: 3.


Тайбе Юсеин и спортист № 7
в класацията на България за 2015
  Пример
 Тайбе Юсеин, която спечели бронз на световното, а с това и олимпийска квота за Рио, е спортист № 7 на България за годината.
Церемонията, организирана от Нове АД Холдинг, бе в зала № 3 на НДК.
Призът за спортист № 1 на България получи лекоатлетката Габриела Петрова, която стана четвърта в тройния скок на световното в Пекин, спечели и сребро от европейското в зала.
В допитването участваха 158 журналисти от 59 медии.
За треньор № 1 в класацията, организирана от в. "Труд" бе обявен селекционерът на волейболния ни национален тим Пламен Константинов.
За поредна година за най-добър състезател с увреждания е лекоатлетката Стела Енева.
Следва десетката на спортистите:
1.Габриела Петрова - 1094 т.
2.Станилия Стаменова (кану-каяк) - 1047 т.
3.Владимир Николов (волейбол) - 793 т.
4.Габриела и Стефани Стоеви (бадминтон) - 678 г.
5.Даниел Асенов (бокс) - 607 т.
6.Ивет Лалова (лека атлетика) - 510 т.
7.TАЙБЕ ЮСЕИН (борба) - 443 т.
8.Антоанета Бонева (спортна стрелба) - 442 т-
9.Боян Петров (алпинизъм) - 362 т.
10. Григор Димитров (тенис) - 286 т.

 Иван Стефанов e 2-ри в света на
на световното първенство по борба за кадети
 Иван Стефанов взе сребро на световното за кадети в Сараево, Босна и Херцеговина.На финала в кат. до 76 кг на свободния стил националът и състезател на "Сливен" отстъпи пред руснака Асланбек Гварамия с 0:10.
След третото място на европейското първенство , скромното момче от с.Крушаре направи поредна успешна крачка в своето развитие,като стана втори в света.Това е пореден успех за българската борба и лъч оптимизъм за нейното бъдеще.Защото идва едно талантливо поколение,което достойно ще продължи традициите на най-успешният ни спорт-борбата.Защото вярваме,че ръководителите на федерацията водени от великия Валентин Йорданов ще направят своите изводи и поуки от отминалите първенства за юноши и кадети.Знаем,че ще положат всичките си усилия за да задържат младите български таланти,ще ги мотивират и подготвят за олимпиадата през 2020г.Да точно така-2020г. за много от тях ще бъде първата олимпиада и надяваме се няма да е последната.От този момент , от тази година е необходимо да се изготви стратегия за селекция и подготовка.От сега трябва да се мисли за начина по-който ще се мотивират младите национали за да останат в борбата,а не да се разпилеят търсейки препитание и реализация в други страни.Силно вярваме в мъдростта на всички деятели в управлението на борбата.Поздравяваме Иван Стефанов с великолепното постижение,желаем му следващият път да е с едно стъпало нагоре.Поздравяваме неговите треньори,федерацията по борба и разбира се неговите родители за неуморната подкрепа!Браво Ванка!
 
Пожелаваме на националите ни шампионски борби на световното в Лас Вегас и се надяваме там да бъде едно от най-успешните ни представяния до момента на световни първенства.Очакваме с  надежда най-добрите ни борци да покажат висок български дух и сила!!Успех!!!

Антъни Иванов e 6-ти в света на
200 м бътерфлай 
  Голяма радост за българското плуване донесе Антъни Иванов,който завърши 6-ти във финала на 200 м бътерфлай на световното за юноши и девойки в Сингапур.
Националът даде 1: 59,93 мин. Преди това той подобри рекорда на страната в дисциплината за мъже, младежи и юноши старша възраст, като покри и норматив Б за олимпиадата Рио 2016.
Шампион в дисциплината стана японецът Нао Хоромура с 1: 56,80 мин, среброто взе руснакът Данил Пахомов с 1: 56,93 мин, а бронзът спечели Майк Томас (САЩ) - 1: 57,61 мин.
Поздравяваме младият ни национал за високото постижение,като нашите поздрави са и за личната му треньорка Роза Георгиева ,както и за неговите родители!!!Поздравяваме всички,които са допринесли за отличното представяне на талантливото момче от Велико Търново!
Надяваме се треньорката и родителите му да направят всичко възможно за успешното развитие и реализация на Антъни!Успех!

 Димитър Иванов с бронз от световното за
юноши по свободна борба
  Пример
Снимка:Габор Мартин
  Димитър Иванов донесе втори медал за Българя от световното за юноши в Бразилия.
В кат. до 60 кг на свободния стил състезателят на "Димитровград" се пребори за бронза срещу Амит Амит (Индия) - 12: 2.
Българинът започна с технически туш срещу канадеца Дилън Уилямс - 12: 2, на четвъртфиналите разби Шамил Шурпаев (Туркменистан) с 10: 4, а на полуфинала бе спрян единствено от Ибрахим Абдулхамид (Египет) с туш.
Преди това сребро в класическия стил спечели Йото Христов (55).
Другият ни представител при свободняците Евгин Исмаил (74 кг) претърпя поражение на старта от бъдещия финалист Мозафариджуйбари (Иран) - 0:10.
В репешажите национанъл загуби отново - от Усупов (Киргизстан) с 0:10 и приключи участието си.
Днес излизат последните ни двама представители - Светослав Петров (66) и Евелин Русев (84 кг)

 На международния турнир по плуване "Бриз"
за първи път у нас ще има картина на живо
 
 За първи път в историята на българското плуване ще има състезание, което ще бъде обезпечено с картина на живо през цялото време.

Това ще се случи в първото издание на международния турнир "Бриз", който ще се състои в Бургас този уикенд (25 и 26 юли) и е организиран от едноименния клуб, местната община и БФПС.
 
Състезанието ще се проведе на 25-метровия закрит плувен басейн "Меден рудник" (на снимката), който разполага с 250 места по трибуните.
 
Любопитното е, надпреварата ще обедини петте възрасти (от 9-годишни до жени и мъже). Желанието на организаторите е да сложат финал на състезателния сезон с плувен празник за всички.
Лайвстриймът ще бъде реализиран през Първи български плувен сайт. В момента текат последните технически приготовления.
 
"Радвам се, че именно ние от ПК" Бриз "и основно нашето семейство аз, майка ми Соня и брат ми Иван, който ще свърши цялата техническа работа по лайвстрийма. Винаги сме работили в полза на плуването ", коментира младият и надъхан треньор Янчо Стойчев, който е в основата на идеята за турнира.
 
За турнира „Бриз”, който е част от мероприятията за отбелязване на „Бургас - Европейски град на спорта 2015”, са заявени над 200 състезатели.  

Ще има участници от общо 6 държави –от Германия, Гърция, Македония, Канада, Русия и България.

Ще плуват и някои от най-силните състезатели на България във всички възрастови групи. Включително Александър Николов, Любомир Агов, Добромира Иванова, Анна Долганина, Емилиян Еленков, Василики Кадоглу.
 
Нагадният фонд ще е 1200 лв за „оупън“ категорията. Те са подсигурени изцяло от Община Бургас.
 
По-малките плувчета ще получат награди от „Мирас спорт” – представител на фирмата за специализирана плувна екипировка „Арена”.
 
„Огромни благодарности на кмета на Бургас г-н Димитър Николов и началника отдел „Спорт“ Веселина Деведжиева. Без тях нямаше да успеем да организираме надпреварата. Бургас не е бил домакин на такъв голям форум от 15 години, когато се проведе последното издание на турнир „Бриз”, тогава организиран изцяло от майка ми ”, допълни Стойчев.

 Антъни Иванов с трета титла
от турнир по плуванев Гърция
 Трета титла спечели Антъни Иванов от турнира по плуване "Комен къп" в Александруполис, Гърция. Този път състезателят на "Етър 2000" , Велико Търново бе най-бърз на 200 м бътерфлай с време 2:01,78 мин.
Преди това той триумфира на 100 м бътерфлай (54,45 сек) и на 100 м свободен стил (52,12 сек).
На 200 м свободен стил Петър Божилов ("Омега-01", София) завърши 11-ти за 1:57.20 мин, а Светлозар Николов ("Спринт", Пд) е 18-ти в същата дисциплина - 2:04.30 мин.
Поздравяваме младият ни талант в плуването Антъни Иванов,както и неговата треньорка Роза Иванова.Пожелаваме им да бъдат все така на върха!!!

 Юношите ни по борба приключиха със
7 медала на Евро 2015
 Юношите ни приключиха със 7 медала на европейското първенство в Истанбул, Турция.
Последното отличие донесе Йото Христов, който в кат. до 55 кг на класическия стил, се пребори за бронза срещу Ариф Мурзаев (Русия) - 3: 3.
Другите двама наши представители днес в малкия финал загубиха срещите си и останаха пети.
В кат. до 66 кг Дейвид Димитров падна от азера Микайлов с 0: 8, а при 120-килограмовите Радослав Георгиев отстъпи пред Павел Рудаку (Беларус) с 01:11.
Преди това Евгени Генчев (96 кг) взе сребро, а Недялко Петров (60) се окичи с бронз в класическия стил.
При девойките Миглена Селишка триумфира с титлата, а Виктория Бобева (63 кг) спечели бронза.
В свободния стил Микяй Наим (55 кг) си тръгна със сребро, а Димитър Иванов (60 кг) - с бронз.


 Миглена Селишка отново № 1 в
Европа по борба
  Пример  
 Миглена Селишка отново покори европейския връх.
Националката триумфира в кат. до 44 кг на първенството на континента за девойки в Истанбул, Турция.
На финала тя победи Ксения Станкевич (Беларус) с 12: 8.
Селишка е № 1 в Европа за девойки през 2013-а, а през 2014-а триумфира и при кадетките.Браво на нашето момиче!!

 Втори медал за борбата от европейското
първенство за юноши в Истанбул 2015
  Пример
  Пример
  Микяй Наим с личния си треньор и баща Салим Наим
 
 Микяй Наим се окичи със сребро на европейското по свободна борба за юноши в Истанбул, Турция.
На финала в кат. до 55 кг националът падна с 0:11 от Ибрахим Илясов (Русия) европейски шампион за кадети.
Това е второ отличия за България, след като преди ден бронз взе Димитър Иванов (60 кг), също в свободния стил.
Поздравяваме талантливите борци от димитровградската школа.Поздравяваме и личният им треньор Салим Наим,както и щабът на националния ни отбор!
Браво момчета и следващият път още по-нависоко да ви видим!

 Още три медала за борбата от игрите в Баку
 
  
 Още три медала - сребро и два бронзови медала спечели родната борба от първите европейски игри в Баку.
Със среброто се окичи Елица Янкова, която на финала в кат. до 48 кг отстъпи пред една от най-титулуваните състезателки Мария Стадник (Азербайджан) с 01:12.
Победителката е двукратна медалистка от олимпийски игри, световна, 4-кратна европейска шампионка.
В кат. до 55 кг Евелина Николова се пребори инфарктно за бронзовия медал, след като завърши наравно 8: 8 с рускинята Ирина Ологонова. Българката взе победните две точки в последните секунди. Последва оспорване на решението от страна на руския щаб, но след като съдиите на два пъти изгледаха спортната ситуация отсъдиха победата за нашето момиче.
При 60-килограмовите двукратната световна вицешампионка Тайбе Юсеин победи Оксана Херхел (Украйна) с 5: 4 и взе бронза.
Така родната борба, а и делегацията ни в Баку вече имат на сметката си 4 медала. По-рано бронзово отличие спечели Даниел Александров в класическия стил.
Браво приятели!!! Горди сме с вас!

 Браво Бети !!!

  Пример

Нашето красиво и талантливо момиче от Сливен Бетина Темелкова донесе първото отличие на България от вторите младежки олимпийски игри в китайския град Нанджин.

Бети спечели сребърен медал в турнира по джудо при девойките в категория до 52 килограма,като постигна три победи по пътя си до финала, където обаче загуби  от Лаяна Колман(Бразилия).Интересното е, че двете джудистки са се срещали и преди това на друга надпревара,но тогава победата беше за нашата шампионка.

Темелкова победи в първия кръг Брилит Гамара от Перу, а след това се наложи над Саджия Амран (Алжир) на четвъртфиналите и на Маруса Стангар (Словения) на полуфиналите.

Поздравяваме нашето момиче,нейните родителите(наздраве Темелков),близките и всички,които споделят радостта ни!!!


 Миглена Селишка се пребори за

европейския връх при девойките

 Миглена Селишка отново се пребори за европейския връх в кат. до 44 кг на първенството на континента за девойки в Катовице (Полша).
На финала националката прегази с технически туш 10:0 Ксения Станкевич (Беларус).
Това бе трета победа с технически туш на Селишка в Катовице, с което тя защити титлата си от миналата година.
Другата ни представителка в спора за медалите София Георгиева остана пета в кат. до 67 кг. В малкия финал за бронза тя отстъпи пред Рагнета Курбанзаде (Азербайджан) с 0:7.
Утре първенството продължава с останалите категории при девойките.


 Кадоглу с втора титла, плувците ни пети на Балканите

 Георгия Кадоглу спечели втора титла на балканиадата по плуване за младежи и девойки в Лариса ( Гърция ) , а националите ни завършиха пети в отборното класиране .
Младата ни надежда ликува със златото на 400 м съчетано с време 5:00.61 мин . , С което подобри и предишното си върхово постижение ( 5:01,84 мин ) . Преди ден варненката триумфира и на 200 м съчетано ( 2:22,28 ) .
В последния ден на надпреварата Кадоглу спечели още два медала - сребро с щафетата 4 по 100 м съчетано - . 30.04.26 мин , резултатът също е национален рекорд ( 4:30,53 предишното върхово постижение ) . Останалите в квартета са Бояна Томова , Богослава Дянкова и Бояна Кирчева . А на 100 м бруст Георгия финишира с бронз - 14.01.81
Още три медала спечелиха националите ни днес . Бояна Томова се отчете със сребро на 100 м гръб - 06.01.25 мин , а Матю Ценков взе бронз на 100 м бруст , като фиксира 1:05.44 мин , а на 50 м бруст записа 29,97 сек .
В отборното класиране националите завършиха пети със 155 т . , Лидери са гърците с 424 точки . При девойките тимът ни е 4 - ти с 80 т . , Начело са гъркините с 228 т . При младежите нашите са също пети със 75 т . Лидер е тимът на Гърция със 196 т .
Така младите ни национали завършиха с 13 медала , от които две титли , 5 сребърни отличия и 6 бронзови .


 Александър Костадинов донесе

втора европейска титла за борбата

 

Александър Костадинов спечели най-голямото си отличие при мъжете, като триумфира с европейската титла по борба, класически стил.

След 4 победи на финала двукратният световен шампион за юноши бе безапелационен срещу молдовеца Виктор Чиобану, пети от Евро 2013-а, като го победи с технически туш - 11:0. През този сезон Костадинов стана и носител на златния пояс на "Никола Петров". В кариерата си досега има сребро и два бронзови медала от европейски първенства.

Това е втора титла за България от шампионата във Вантаа, Финландия, след като преди ден Станка Златева за шести път в кариерата си стана шампионка.Честито!!!


Иво Ангелов е на световния трон!

Иво Ангелов е новото златно момче на българската борба след триумф в кат. до 60 кг на световното в унгарската столица, пише "Труд".

На финала в "Ласло Пап арена" 28-годишният ни ас торпилира Иван Куляков (Русия) с 3:2 след като губеше с 0:2. Минута преди края българинът изригна победно, след като почти през цялото време държеше пулса на схватката. Двубоят бе повторение на еврофинала от април в Тбилиси 2013, когато пак Ангелов ликува.

След края новият властелин на категорията се хвърли в сърцето на българската агитка от около 50 фена, после прегърна президента на федерацията Валентин Йорданов взе трибагреник, с който направи почетна обиколка.

Ангелов започна сеанса със закуска за шампиони - 7:0 над Лопес (Колумбия) за 2,12 мин. Последва малко по-дълга игра на "Том и Джери" със сърбина Фрис - пак 7:0, но за двойно повече време. И в двете срещи българинът показа мощ и мини изложение на "носене през мост" като с един захват правеше успешни серии от тази хватка.
Полякът Барсегян имаше победа през 2009-а над Ангелов и сега на 1/4-финала излезе сякаш с нож между зъбите. Битката се реши едва последната минута, когато при 4:4 с убийствено темпо и атаки от стойка Иво доказа класата си - 8:4.

Голямото изпитание дойде на полуфинала - на азиатското предизвикателство Сунг Во. Южнокореецът се движеше по тепиха като котка по горещ ламаринен покрив. Ангелов поведе с 1:0 след минута борба и до края двамата си разменяха надмощие и се измъкваха от всевъзможни ситуаци. И като по чудо резултата се запази и така България взе трети медал на световното след среброто на Владимир Дубов (60 кг) в свободната борба и на Тайбе Юсеин (59 кг) при жените.

Вицешампионът от Евро 2013 Владислав Методиев (96) имаше малшанса жребия да го изпрати в "сандвича" на фаворитите за златото Алексанян (Армения) и Забади (Иран). Там националът не успя да направи чудо и след успеха над Гжибицки (Полша) с 8:2 на старта загуби първо от арменеца на 1/8-финал и после от иранеца в репешажите.
Световният ни шампион от Москва 2010 Христо Маринов (84) видимо "нямаше ток" и още на 1/16-финалите при 0:0 падна с туш от Асакалов (Узбекистан) за 5,02 мин. 


Последна промяна ( 02 декември 2017 )
 
< Предишна
  • English
  • Български